Blog Kampanii

Śniadanie to podstawa – pożywny posiłek na dobry początek dnia!

Pożywne śniadanie to solidna dawka energii – szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą, obowiązkami domowymi czy nauką. To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień. Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie! 

Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem.Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie? Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku – przekonuje dietetyk Ania Jelonek.

Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia! Poniżej moja propozycja na pełnowartościowe śniadanie! Smacznego! :)

Śniadaniowy placek zbożowy

 

Składniki:foto2 20042016

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków jęczmiennych
  • 1 łyżka płatków żytnich
  • banan
  • jajko

 

Dodatki:

  • ½ szklanki orzechów
  • szklanka soku

 

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy płatki z jajkiem i bananem pokrojonym w kostkę. Smażymy placek na odrobinie oleju. Podajemy z orzechami i szklanką soku.

 

Kontakt

ul. Szkolna 2/4 lok 418

667 958 199

biuro@kfpz.pl

Szybkie menu