Blog Kampanii

Przedstawiam Wam wartościowy przysmak dla całej rodziny – makaron!

Moje dzieci uwielbiają makaron - nic w tym dziwnego! Spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami, kokardki z sosem serowym czy świderki z białym twarogiem to tylko kilka pomysłów na smaczne i pożywne dania, które kochają najmłodsi. Różnorodne formy, kolory i łatwość przygotowania sprawiają, że może on być wykorzystany w kuchni na wiele sposobów i stanowić podstawę różnych posiłków dla każdego domownika. 

Fotolia 74378583 Subscription Monthly MŚwiderki, rurki, kokardki, nitki, muszelki i wiele innych form, dają nieograniczone możliwości na stworzenie kreatywnych posiłków, które będą rozpływać się w ustach dzieci. Makaron może być składnikiem wszelkiego rodzaju zup: pomidorowej czy rosołu, a także drugiego dania  lub deseru. Dodatkowo, makarony można ze sobą dowolnie mieszać, a także łączyć je z wieloma produktami. Warto np. dodać do nich warzywa, które zwykle nie znajdują się na pierwszym miejscu w upodobaniach kulinarnych dziecka. Dzięki temu każde danie będzie urozmaicone i pełnowartościowe, a maluchy będą mogły za każdym razem odkrywać zupełnie nowe smaki!

– Makarony mogą dostarczać nam i naszym dzieciom składników odżywczych, takich jak węglowodany złożone, błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo. W połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są więc jednym z niezwykle cennych źródeł energii. Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

Przedstawiam Wam ulubiony przepis mojej rodziny na makaron spaghetti z soczystymi klopsikami z mięsa mielonego z zieloną pietruszką.  Smacznego!


Fotolia 101613974 MSkładniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g mięsa mielonego
    (np. łopatki cielęcej, mielonej wołowiny lub indyka)
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego
  • 1/2 puszki (200 g) pomidorów
  • 80 g tartego sera (np. cheddar, parmezan)
  • 200 g razowego makaronu spaghetti
  • warzywa: marchew, cukinia 150 g i zielona pietruszka
  • jajko

 

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Mięso wymieszać i wyrobić dodając sól i pieprz do smaku oraz jajko.
  • Wilgotnymi dłońmi odrywać po około pół łyżki mięsa i odkładać na deskę. Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące. Na patelnię dodać mięso i dokładnie obsmażyć je z każdej strony. Po około 2 minutach smażenia dodać sos pomidorowy, pomidory z puszki oraz posiekaną bazylię, zagotować. Gotować przez około 20 minut, pod koniec dodając wybrany ser. Spróbować i doprawić ewentualnie solą i oregano.
  • W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, ma być lekko twardy.
  • Warzywa ugotować na półtwardo na parze.
  • Makaron odcedzić i wymieszać z sosem z patelni, wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać tartym serem oraz ułożyć warzywa pokrojone na małe kawałki a następnie wstawić do piekarnika (bez przykrycia). Piec przez 25 minut. Posypać zieloną pietruszką. Podawać ze szklanką soku.

Kontakt

ul. Szkolna 2/4 lok 418

667 958 199

biuro@kfpz.pl

Szybkie menu