Blog Kampanii

Kasza – wartościowy przysmak całej rodziny

Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa - kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowidoskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek. Dlatego warto wprowadzać te małe ziarenka do diety, zarówno Twojej, jak i najmłodszychczłonków rodziny.  

Fotolia 70624502 Subscription Monthly M

Kasze to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się grykę, jęczmień lub proso. 

Szybkie i smacznedanie dla całej rodziny? Kasze będą do tego idealne, gdyżzależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia. Możesz wybrać kasze gryczane, jęczmiennie, jaglane lub kuskus – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym posiłkiem nawet dla najmłodszych, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej dietyprzekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Z wyników badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że Polki lubią gotować, a inspirację do kulinarnych wyzwań w głównej mierze czerpią z własnych spontanicznych pomysłów, od znajomych lub ze stron internetowych poświęconych gotowaniu. Posiłki starają się przygotowywać wspólnie z dziećmi, a spożywać w gronie rodzinnym. Dla ponad 67% respondentek zdrowa dieta w głównej mierze kojarzy się z dietą „bogatą w wartości odżywcze”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe, w tym kasze. Ankietowane mamy preferują 3 najbardziej popularne odmiany kaszy – jęczmienną, mannę i gryczaną i właśnie te 3 rodzaje pojawiają się najczęściej na ich stołach. Ta ostatnia z nich spożywana jest 2-3 razy w tygodniu przez blisko 24% badanych. Ale ponad 30% ankietowanych mam przyznało, że spożywa kaszę jaglaną, pęczak lub kuskus rzadziej niż 1 raz na tydzień, a prawie 40% nie jada kaszy kukurydzianej w ogóle – a to wielki błąd!Kasze w kuchni dają mnóstwo możliwości – można wykorzystywać je jako dodatek do dań obiadowych, robić z nich sałatki, nadziewać nimi mięso lub dodawać do deserów. 

- Kasze można wykorzystać na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań, a nawet deserów. Kasza gryczana dobrze smakuje z duszonymi i pieczonymi mięsami, grzybami, nadaje się do gołąbków czy zapiekanek. Kaszę jaglaną można zapiec z owocami lub przyrządzić budyń. Duże pole do popisu daje kuskus –doskonale pasuje do różnego rodzaju sałatek, grillowanych warzyw,zup i deserów. Zaletą tej kaszy jest to, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i po chwili jest gotowa do spożycia. -tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.  

Oto moje propozycje na dania z wykorzystaniem kaszy:

NALEŚNIKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I OWOCAMI

 

przepis z kaszaSkładniki:

  • 500 g płatków kukurydzianych
  • 200 g cukru
  • 50 g miodu
  • 125 g masła
  • 2 g proszku do pieczenia (ok pół łyżeczki)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych jabłek
  • 3 łyżki pokrojonych suszonych moreli
  • 2 g cynamonu(ok. pół łyżeczki)

 

Przygotowanie :

Zmiksuj bardzo dokładnie składniki: kaszę, mąkę, mleko, jajka i wodę mineralną. Następnie odstaw masę do naleśników na 15 minut. Dodaj cynamon.Na rozgrzaną patelnię dodaj masło klarowane lub oliwę i smaż naleśniki po 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw do ostygnięcia. Na wierz dodaj listki mięty.Serwuj z ulubionymi owocami i jogurtem. 

Smacznego! J

Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa - kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowidoskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek. Dlatego warto wprowadzać te małe ziarenka do diety, zarówno Twojej, jak i najmłodszychczłonków rodziny. 

Kontakt

ul. Szkolna 2/4 lok 418

667 958 199

biuro@kfpz.pl

Szybkie menu