Blog Kampanii

Jak wybrać najbardziej wartościowy rodzaj pieczywa dla naszego malucha?

Pieczywo od setek lat jest podstawowym składnikiem diety ludzi na całym świecie. Czasami w postaci płaskiego chlebka wypiekanego w kamiennym piecu, a czasami w postaci okrągłego, pachnącego bochenka. Produkty zbożowe takie jak pieczywo, dostarczają wielu cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto dzieci je uwielbiają.Ale jak wybrać najbardziej wartościowy rodzaj pieczywa dla naszego dziecka?

Fotolia 82790982 Subscription Monthly M

--Każde dziecko z wielką chęcią sięga po bułkę, rogala, czy kromkę chleba z masłem.Pamiętajmy jednak, żenajbardziej wartościowym rodzajem jest pieczywo razowe, które wypieka się z mąki razowej pszennej lub żytniejalbo to domowe, wypiekane z mąki z pełnego ziarna.Pieczywo to jest doskonałym źródłem manganu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, magnezu i błonnika pokarmowego.Warto również wybierać pieczywo z dodatkiem nasion roślin oleistych, takich jak: słonecznik, dynia, sezam, len, soja czy mak. Stanowią one nie tylko źródło witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecz także podnoszą walory smakoweprzekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań[1] przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” ponad 65% respondentek potwierdza, że ważne jestkształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat, a ponad ¾ z nich zgadza się ze stwierdzeniem, że produkty zbożowe zawierają składniki, które pozytywnie wpływają na organizm ludzki. Polki i ich rodziny preferują pieczywo pełnoziarniste
i jasne, przy czym to drugie gości codziennie lub prawie codziennie na stole co drugiej z nich.

- Pieczywo jest produktem zbożowym, a te warto spożywać każdego dnia. Kanapka skomponowana zrazowego pieczywa będzie idealna na początek dnia i drugie śniadanie zarówno dla mamy, jak i jej dziecka. Do obiadu warto wybierać kaszę gryczaną, jaglaną lub jęczmienną. Doskonałym rozwiązaniem będzie też makaron. Wieczorem proponuje kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z chudą wędliną i warzywami. Można je spożywać w połączeniu z jogurtem, kefirem, koktajlem mlecznym lub szklanką ulubionego soku.-tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek. 

 

Poniżej moja propozycja na wartościowy przysmak dla całej rodziny:

Pożywne, domowe bułeczki

Fotolia 111938415 Subscription Monthly MSkładniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g mąki pszennej razowej, graham
  • 1/3 łyżeczki papryki chilli w proszku
  • szczypta cynamonu
  • 50 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 80 ml maślanki
  • 100 ml drobno startej surowej dyni lub cukinii
  • 1/4 szklanki posiekanej żurawiny
  • 1/4 szklanki migdałów
  • odrobina roztrzepanego jajka
  • około 1/4 szklanki pestek słonecznika

 

Przygotowanie :

  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Mąkę pszenną przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pie-czenia, dodać mąkę razową, sól, paprykę w proszku i przyprawy, całość wymieszać.
  • Dodać masło, cukier i szybko posiekać, następnie rozcierać przez chwilę palcami.
  • Zrobić wgłębienie i wlać maślankę, dodać startą dynię lub cukinię , żurawinę i posiekane orzechy. Nożem mieszać składniki, łącząc je szybko ze sobą w klejące, ale dość sztywne ciasto. Szybko połączyć w kulę i kilkakrotnie ją zagnieść, podsypując mąką (gdyby ciasto było za suche, dodać więcej maślanki).
  • Ciasto rozpłaszczyć na około 2 - 2,5 cm placek, podsypując odrobiną mąki w razie konieczności.
  • Wycinać kółka o średnicy 6 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać pestkami słonecznika i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż będą lekko zrumienione.

Smacznego!  :)

 

[1]Na podstawie wyników badania ilościowego, przeprowadzonego przez KB Pretendent na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” w marcu 2016 na próbie 241 kobiet w wieku powyżej 25 lat

Kontakt

ul. Szkolna 2/4 lok 418

667 958 199

biuro@kfpz.pl

Szybkie menu