20 sierpnia, 2023

Pszenżyto: Polski Superprodukt

‍Pszenżyto, znanym również jako × Triticosecale, to dynamiczny wynik skrzyżowania pszenicy i żyta, który zyskał na popularności dzięki swoim unikalnym cechom i zaletom. Polska, jako jeden z […]
13 lipca, 2023

Pszenica ozima, co to jest, uprawa, siew, wymagania glebowe

‍ ‍Pszenica ozima to jedna z najważniejszych roślin uprawnych w Polsce. Jej areał sięga 2,5 miliona hektarów, co stanowi około 13,5% wszystkich gruntów rolnych w kraju. […]
3 stycznia, 2023

Rodzaje zbóż – podstawowe odmiany

Zboża to grupa roślin uprawnych, które są uprawiane ze względu na ich nasiona. Nasiona zbóż są wykorzystywane jako źródło pożywienia dla ludzi i zwierząt, a także […]
12 lipca, 2022

Choroby i szkodniki zbóż

Być może nie jesteś w stanie kontrolować pogody, ale możesz podjąć kroki w celu ochrony swoich upraw przed niszczącymi chorobami. Choroby roślin uprawnych są trzecią co […]
12 lipca, 2022

PSZENICA ZWYCZAJNA (Triticum vulgare)

Kiedy myślisz o pszenicy, prawdopodobnie myślisz o chlebie i makaronie. Nawet jeśli są to powszechne zastosowania pszenicy, nie są one jedyne. Istnieje kilka różnych rodzajów pszenicy, […]