logo-removebg-preview 1logo-removebg-preview 1logo-removebg-preview 1logo-removebg-preview 1
  • Home
  • Rolnictwo
    • Polecane
      • Lewmik – Sklep Rolniczo Hodowlany
  • O zbożach
  • Zwierzęta
  • Uprawy
  • Hodowle
  • Super food
  • Owoce
✕
  • Home
  • Blog
  • super food
  • Jedzenie oliwek – Korzyści zdrowotne
sadzenie pomirodow
Jak sadzić pomidory w szklarni i tunelach foliowych?
29 sierpnia, 2022
rodzaje pszenicy
Rodzaje zbóż – podstawowe odmiany
3 stycznia, 2023
Show all

Jedzenie oliwek – Korzyści zdrowotne

Oliwki

Oliwki to owoce bogate w przeciwutleniacze, tłuszcze jednonienasycone, fitochemikalia i witaminę C. Korzyści te mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka i innych schorzeń. Badania sugerują, że spożycie oliwek może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i mieć inne korzyści zdrowotne. W tym artykule badamy korzyści zdrowotne oliwek i jak można je włączyć do swojej diety, aby poprawić swoje zdrowie.

Jakie są korzyści z jedzenia oliwek?

Drzewa oliwne są uprawiane od ponad 5000 lat, a ludzie jedzą oliwki jeszcze dłużej. Ten śródziemnomorski owoc jest pełen składników odżywczych, w tym jednonienasyconych tłuszczów, roślinnych związków chemicznych zwanych fenolami i witaminy E. Poniżej przedstawiamy niektóre z korzyści płynących z jedzenia oliwek. – Zmniejszenie ryzyka chorób serca – Oliwa z oliwek jest bogata w tłuszcze jednonienasycone. Oliwa z oliwek jest bogata w tłuszcze jednonienasycone, te same rodzaje tłuszczów, które można znaleźć w rybach i orzechach, a które zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca. Wyższe spożycie oliwy z oliwek zostało powiązane z niższym ciśnieniem krwi, poziomem cholesterolu oraz ryzykiem udaru, ataku serca i śmierci. – Pomoc w leczeniu cukrzycy typu 2 Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek jest powiązana z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. – Może pomóc w zapobieganiu rakowi. Badania wykazały związek pomiędzy wysokim spożyciem oliwy z oliwek a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym raka piersi, raka jelita grubego i raka trzustki. – Inne korzyści -. Oliwki są doskonałym źródłem błonnika, witaminy E i żelaza. Są też niskokaloryczne, zawierają tłuszcz i sód. Są dobrym źródłem białka i są dobrym wyborem dla osób, które próbują schudnąć.

Ile oliwek można jeść dziennie?

Dietetycy i specjaliści w dziedzinie żywienia sugerują, aby codziennie spożywać 25 g oliwek, co odpowiada 7 sztukom tych owoców. Dzienna porcja ta zapewnia wartość odżywczą wynoszącą 37 kcal i pozwala cieszyć się korzyściami zdrowotnymi związanymi z jedzeniem oliwek, takimi jak poprawa funkcjonowania serca, regulacja poziomu cukru we krwi i ulepszenie procesu trawienia. Należy jednak pamiętać, że potrzeby żywieniowe każdej osoby są inne, dlatego ważne jest skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem. Rekomendowana dzienna porcja oliwek jest jedynie sugestią i może ulec zmianie w zależności od indywidualnych potrzeb żywieniowych.

Ogólnie nie ma zalecanego dziennego spożycia oliwek. Podobnie jak w przypadku innych pokarmów, lepiej jest regularnie włączać małe ilości do codziennej diety niż spożywać duże ilości sporadycznie. Ponieważ oliwki mają stosunkowo wysoką zawartość sodu, powinny być spożywane z umiarem przez osoby, które są zagrożone wysokim ciśnieniem krwi, takie jak osoby po 40 roku życia, osoby z cukrzycą i osoby z nadwagą.

Zmniejszają ryzyko chorób serca

Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek została powiązana z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Wyższe spożycie oliwy z oliwek zostało powiązane z niższym ciśnieniem krwi, poziomem cholesterolu oraz ryzykiem udaru, ataku serca i śmierci.

Obniżają ryzyko cukrzycy typu 2

Dieta śródziemnomorska bogata w oliwę z oliwek jest związana z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Wyższe spożycie oliwy z oliwek wiąże się z niższym poziomem cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Mogą pomóc w zapobieganiu rakowi

Badania wykazały związek pomiędzy wysokim spożyciem oliwy z oliwek a zmniejszonym ryzykiem wystąpienia kilku nowotworów, w tym raka piersi, raka jelita grubego i raka trzustki.

Inne korzyści jedzenia Oliwek

Oliwki są doskonałym źródłem błonnika, witaminy E i żelaza. Są też niskokaloryczne, zawierają tłuszcz i sód. Stanowią dobre źródło białka i są dobrym wyborem dla osób, które starają się schudnąć. Są również wysokie w tłuszczach jednonienasyconych, które są związane ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i mogą mieć działanie przeciwzapalne.

Jak korzystać z dobrodziejstw oliwek?

– Regularnie włączaj niewielkie ilości oliwek do swojej codziennej diety. – Do gotowania wybieraj lekką lub dziewiczą oliwę z oliwek, ponieważ zachowuje ona więcej korzyści zdrowotnych. – Używaj oliwy z oliwek extra vergine do sałatek i skrapiania warzyw lub całych ziaren. – Spróbuj różnych odmian, w tym zielonych oliwek, czarnych oliwek i sfermentowanych czarnych lub zielonych oliwek. – Dodaj trochę posiekanych oliwek do sałatek, całych ziaren, warzyw, zup, gulaszów i dań z fasoli. – Dodaj posiekane oliwki do kanapek, wrapów, pitas lub bajgli.

Jak wybrać oliwki dobrej jakości?

– Kolor miąższu, zwłaszcza łodyg i dna słoika, powinien być ciemny i czarny. Wskazuje to na dojrzałość i smak. – Oliwki zawierają dużo soli. Sprawdzaj więc zawartość sodu na etykiecie i wybieraj odmiany niskosodowe. – Kupuj oliwki w puszkach z metalową pokrywką, ponieważ plastik może zawierać bisfenol A (BPA), substancję chemiczną związaną z problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca i choroby serca. – Przechowuj w słoiku w chłodnym, suchym miejscu. Jeśli nie zamierzasz ich zjeść w ciągu kilku tygodni, zamroź je.

Skutki uboczne spożywania oliwek

Poniżej przedstawiono niektóre skutki uboczne jedzenia oliwek. – Spożywanie dużej ilości sodu może zwiększyć ciśnienie krwi oraz ryzyko chorób serca i udaru. – Osoby uczulone na oliwki mogą doświadczyć swędzenia, obrzęku, pokrzywki, duszności lub anafilaksji. – Osoby, które mają wysoki cholesterol powinny sprawdzić zawartość sodu i tłuszczu w oliwkach. – Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny unikać jedzenia surowych oliwek lub spożywać je w bardzo ograniczonych ilościach. – Osoby z cukrzycą, chorobami nerek lub zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem oliwek.

Wnioski.

Oliwki to owoce bogate w antyoksydanty, tłuszcze jednonienasycone, fitochemikalia i witaminę C. Te korzyści mogą pomóc obniżyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka i innych schorzeń. Mamy nadzieję, że podobało Ci się czytanie tego artykułu i jesteś teraz bardziej świadomy tych korzyści z oliwek. Włączając oliwki do swojej diety, możesz doświadczyć wielu z tych korzyści zdrowotnych.

Share
admin
admin

Related posts

spirulina
25 lipca, 2023

Spirulina, co to jest, wartości odżywcze, Korzyści zdrowotne, zagrożenia, suplementacja, skutki uboczne


Read more

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Recent posts

  • pszenżyto
    Pszenżyto: Polski Superprodukt
    20 sierpnia, 2023
  • hodowla kur
    Hodowla kur
    9 sierpnia, 2023